KringloopCentrum Eemnes Huizen (15-06-2017)

Deze aflevering is het KringloopCentrum Huizen de Smaakmaker. Directeur Gerard Luchtenberg werkt al langer met allerlei mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Drie van hen zijn nu in dienst op de locatie aan de Machineweg waar Andrea van de Wijngaert bedrijfsleider is.

Waarom is inclusief werkgeverschap belangrijk voor het KringloopCentrum?

‘Het is belangrijk dat iedereen meedoet en mee kan doen. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben mogelijkheden, maar niet altijd de juiste opleiding. Bij ons kunnen ze hun talenten ontdekken en ontwikkelen. En wie weet ook weer doorstromen naar ander werk. Dat geldt trouwens ook voor onze vrijwilligers, statushouders en mensen die re-integreren. Andrea was ooit vrijwilliger en is hier doorgegroeid naar haar huidige functie als bedrijfsleider.’

Hoe ben je in contact gekomen met deze drie en wat doen ze?

‘Via een consulente van de gemeente. Dennis is onze chef magazijn, Ilse is kassière en Esther werkt in de winkel. Je kunt hier verschillende werkervaringen op doen, zoals een werkritme, hoe je je opstelt en samenwerkt. En natuurlijk allerlei detailhandelservaring met boeken, kleding en meubels. Denk aan: omgang met klanten, verkopen maar ook aan etalages inrichten, uitverkoop organiseren en voorraadbeheer.’

Wat hebben jullie te bieden, als werkgever?

‘We bieden stabiliteit en een dag- en levensinvulling. Als je meedraait en werkt, voel je je nuttiger. Mensen worden gaandeweg blijer. Hun zelfvertrouwen groeit. Dat vraagt soms geduld of een aanpassing aan iemands mogelijkheden. Hier werken kan een opstap zijn naar ander werk. We geven ook tips en ondersteuning. Soms moet iemand zijn (faal)angst overwinnen en weer durven of leren ondernemen. De enige fout die je hier kunt maken, is ergens niet van leren. Zo’n houding stimuleert groei.’    

Wat brengen zij jullie?

‘Deze mensen zijn goede werknemers; enthousiast en loyaal. Ze willen graag! Als ze er niet zijn, worden ze ook echt gemist. En het is ook gewoon prachtig om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans en een werkplek te bieden: je ziet iemand groeien en bloeien. Daarom nodig ik andere ondernemers ook uit: kom hier eens kijken en dan leg ik graag uit hoe het ‘gewoon’ werkt.”  

Vestiging in Eemnes

Op maandag 31 juli 2017 reikte ook wethouder Jan den Dunnen het compliment ‘Erkend bedrijf met Smaak’ aan Gerard Luchtenberg voor de vestiging in Eemnes. 

“Van de waardering die je krijgt, groeit je zelfvertrouwen”

Wethouder Den Dunnen: “Werk geeft structuur aan je leven, het brengt sociale contacten en het is voor iedereen prettig om mee te kunnen doen, om iets te kunnen betekenen voor de maatschappij. Maar een baan is helaas nog niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers die het belangrijk vinden om ook een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Want een ander van dienst zijn maakt je dag waardevol. En van de waardering die je krijgt, groeit je zelfvertrouwen. Vooral als het lukt om zoveel mogelijk zelf te doen. Een doel hebben door te werken en iets te doen waar je trots op bent. Dit kan bij KringloopCentrum Eemnes.”

Uw voorbeeld

Kent u een Huizer voorbeeld van een sociale ondernemer? Of bent u zo’n ondernemer? Laat het ons weten via wsp-gooienvechtstreek.nl/contact. We delen graag meer complimenten uit.