Hoveniersbedrijf Cees Klein (07-10-2016)

Op dinsdag 7 oktober overhandigde wethouder Janny Bakker aan Hoveniersbedrijf Cees Klein het compliment ‘Erkend bedrijf met Smaak’. Cees Klein kreeg - zoals hij het noemt -‘een jongen op zijn pad’ die werk en structuur hard nodig had. Hij besloot om Kevin, met een afstand tot de arbeidsmarkt, een werkplek en een dienstverband te bieden.

Hoe ben je met Kevin in contact gekomen?

‘Mijn broer was docent van Kevin. Hij wist dat Kevin bij een bedrijf aan de slag was dat failliet ging. Het lukte maar niet om ander werk te vinden. En thuis komen te zitten zou hem geen goed doen. Ik zag hem aan mijn keukentafel zitten, dacht aan mijn drie kinderen met wie het goed gaat, en besloot dat hij ook een kans verdient. Het zal jouw zoon maar zijn, die zo moeilijk een werkplek kan vinden.’

Waarom kiest Cees Klein Hoveniersbedrijf voor inclusief werkgeverschap? 

‘Omdat je niet altijd kunt wegkijken, maar ook hart moet hebben. Iemand die moeilijk aan de bak komt, verdient ook een kans op werk, op structuur, op een zinvolle dag. In het begin vond ik het soms moeilijk dat hij weinig progressie maakte. Maar als je accepteert wat hij kan en wil, dan is er ook voor hem wat te doen. Zelfstandig werken gaat niet; onkruid in de border onderscheiden van plantjes, blijft lastig. Kevin is assistent van de assistent: hij steekt de kantjes, ruimt op en veegt. Het ruigere werk, daar is hij geknipt voor. Bladblazen bijvoorbeeld, vindt hij geweldig!  

Wat hebben jullie te bieden, als werkgever? 

‘We bieden hem structuur in zijn dag en in zijn leven. De duidelijkheid van op tijd beginnen, iets doen, pauze, een praatje maken en weer aan de slag. Dat werkt goed voor hem. In een team werken is lastiger. Als ik of mijn zoon, die mede-eigenaar is, 1 op 1 met hem aan de slag gaat en hem aan het werk zet, gaat het prima. Dat hij nu in een echt bedrijf echt werkt, dat vindt hij ook echt wat.’

Wat brengt het jullie? 

‘Kevin is altijd blij, altijd op tijd en netjes. Het is een leuke jongen om erbij te hebben, heel welwillend, eerlijk en betrouwbaar. En da’s ook veel waard. Het helpt als je ook klanten hebt, waarmee het klikt. Kevin werkte altijd met plezier bij Visio in Huizen; dat onderhoudswerk is nu centraal uitbesteed. Dat is jammer. Het zou goed zijn als meer bedrijven zoiets hebben van ‘wees welkom, doe je best’ en dan gewoon zien hoe iemand in te passen is. Ik ben wel te spreken over mijn ervaringen en over Kevin.” 

Uw voorbeeld

Kent u een Huizer voorbeeld van een sociale ondernemer? Of bent u zo’n ondernemer? Laat het ons weten via wsp-gooienvechtstreek.nl/contact. We delen graag meer complimenten uit.