Home > Klimaatbestendig > Projecten - Klimaatbestendig > Herinrichting Driftweg-Botterstraat

Herinrichting Driftweg-Botterstraat

Op de Driftweg en de Botterstraat is er vaak wateroverlast. Bij zware regenbuien staan er snel plassen op straat. Door klimaatverandering gaat dit vaker gebeuren, met meer wateroverlast tot gevolg.

Wateroverlast verminderen

Om wateroverlast in de toekomst te voorkomen, vernieuwen we de riolering in de straat. Regenwater wordt in de toekomst afgekoppeld van het vuilwaterriool. Op dit moment wordt er in één buis huishoudelijk afvalwater en regenwater afgevoerd. Bij zware regenbuien raakt deze buis snel vol. Zo kan er (vuil)water op straat komen te staan. Dit water vormt een risico voor de volksgezondheid en zorgt voor wateroverlast. Door de buizen af te koppelen, voorkomen we dit probleem. 

Duurzaam veilige inrichting

Daarnaast vernieuwen we de inrichting van de straat. Dit doen we in samenspraak met de bewoners en volgens de ‘Duurzaam Veilig’ richtlijnen. We leggen brede fietssuggestiestroken aan om de veiligheid van fietsers te verbeteren. Hiervoor hebben wij subsidie bij de Provincie Noord Holland aangevraagd.


 

Een klimaatbestendige buurt

Ook willen we een klimaatbestendige buurt creëren. Hoe doen we dat:

  1. We vergroten de capaciteit van de riolering door een extra hoofdafvoer aan te leggen door de Botterstraat> Dit is naast de bestaande hoofdafvoer door het Grenspad. Het water kan dan twee kanten op. Minder druk en dus minder wateroverlast!
  2. We leggen een apart regenwaterriool aan. Dit heet afkoppelen en daarmee ontlasten we het hoofdriool. U kunt zelf ook meehelpen door uw regenpijp af te koppelen.
  3. Voor het regenwaterriool gebruiken we ‘lekke buizen’. Hieruit kan het schone regenwater in de bodem wegzakken. Dit is beter voor het groen in de buurt. Naast zware regenbuien wordt het ook warmer en droger in de toekomst. Een groenere buurt brengt verkoeling, verbetert de gezondheid en vergroot het welzijn.
  4. We maken een droge sloot in de groenstrook langs de Bestevaer, om meer regenwater op te kunnen vangen. Hierin vangen we overtollig regenwater op. Na de bui zakt het water langzaam in de bodem weg. Dit noemen we een wadi. 
  5. Onder de groenstrook langs de Baanbergenweg komt een ondergrondse berging waarin we 140.000 liter regenwater op kunnen vangen. Hiervoor gebruiken we open kunststof kratten. Vanuit de kratten kan het water in de bodem weg zakken. Zo ontstaat er minder snel wateroverlast en blijft het regenwater langer beschikbaar voor het groen in de buurt.
     

Zelf aan de slag

Wilt u zelf aan de slag met uw tuin of woning? Kijk voor afkoppeltips en een groenblauwe tuin op: huizenklimaatbewust.nl/afkoppelen.

 Naar boven