Werk en inkomen

Kies een beginletter voor een overzicht van producten die beginnen met de letter:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Producten waar de gemeente u mee kan helpen

 • Bewijs van Nederlanderschap
  • Een bewijs van Nederlanderschap is een verklaring van de burgemeester. Hierin staat dat u de Nederlandse nationaliteit hebt. Dit bewijs kan handig zijn als een paspoort niet volstaat als officieel bewijs.

   U vraagt het bewijs van Nederlanderschap aan bij de gemeente.

 • Verklaring omtrent het gedrag (VOG)
  • Werkgevers en andere organisaties kunnen om een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) vragen. In deze verklaring staat dat u geen relevante strafbare feiten op uw naam heeft staan. Bij een aanvraag voor onder andere een visum of werkvergunning kan deze verklaring noodzakelijk zijn. U ontvangt binnen twee tot vier weken de verklaring thuis. Deze neemt u mee naar de instantie die de verklaring van u gevraagd heeft.

   Aanvraagformulier

   Voor de aanvraag VOG (natuurlijke personen) dient u een volledig ingevuld aanvraagformulier (van de Dienst Justis) in te leveren bij het team Burgerzaken van de gemeente waar u staat ingeschreven. Dit formulier wordt meestal verstrekt door de werkgever, omdat hij het doel van de aanvraag op het formulier aan moet geven. Het aanvraagformulier is ook te vinden op de website van de Dienst Justis (Ministerie van Veiligheid en Justitie).

   Machtiging

   Het is mogelijk uw aanvraagformulier door een ander te laten inleveren. U heeft dan een ondertekend machtigingsformulier en een kopie van uw legitimatie nodig. De gemachtigde neemt ook zijn of haar geldige legitimatiebewijs mee.

   Online aanvragen via DigiD

   Het is alleen mogelijk om online een VOG aan te vragen, als de aanvraag digitaal is klaargezet door de organisatie die de VOG van u vraagt. Meer informatie vindt u op: justis.nl/producten/vog/vog-aanvragen/index.aspx.

   Vrijwilligers

   De volgende vrijwilligers kunnen - als zij voldoen aan de voorwaarden- aanspraak maken op een gratis VOG:

   • Vrijwilligers die werken met kinderen  
   • Vrijwilligers die werken met mensen met een verstandelijke beperking

   ​Het is mogelijk om de aanvraag zonder betaling af te ronden, zodat u achteraf geen declaratie meer hoeft in te dienen. Hiervoor moet u de VOG digitaal aanvragen bij Justis. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op Gratis VOG voor vrijwilligers. Let op: uw organisatie moet u eerst aanmelden voor de gratis VOG. Dat kan op: Gratisvog.nl

   Buitenland

   Als u in het buitenland woont, dan kunt u de aanvraag alleen bij de Dienst Justis indienen. Niet bij de gemeente Huizen. Meer informatie vindt u bij de veel gestelde vragen op de website van de Dienst Justis.