Inloopavond kinderboerderij De Warande (02-05-2016)

Inwoners zijn van harte welkom op dinsdagavond 17 mei. Tussen 19.00 uur en 20.30 uur. In de raadzaal van het gemeentehuis. 

Inwoners van Huizen zijn van harte welkom bij een inloopavond over de nieuwbouwplannen voor kinderboerderij ‘De Warande’. De kinderboerderij blijft een plek waar veel is te doen, te zien en te leren over dieren, de natuur en (de zorg voor) onze leefomgeving. Inwoners kunnen binnenlopen om te kijken naar de plannen en daarover in gesprek gaan. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Wanneer: Dinsdag 17 mei
Waar: Raadzaal in het gemeentehuis
Hoe laat: Tussen 19.00 en 20.30 uur

Tijdens de inloopavond is er informatie en beeldmateriaal over:

  • Het definitieve ontwerp van de kinderboerderij. Inwoners kunnen aangeven wat ze ervan vinden.
  • Recreatie. Een gezellig bezoek met kinderen en/of kleinkinderen. Zoals wandelen tussen de schapen en geiten. Dit gaat hand in hand met Natuur en Milieueducatie. Leren over dieren, de natuur en (de zorg voor) onze leefomgeving. Er komt een educatieruimte waarin alles (multimedia) aanwezig is voor natuur- en milieulessen. Bijvoorbeeld over het energiezuinige gebouw.
  • Dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Er is ruimte voor 10 personen per dagdeel.
  • Duurzaamheidsmaatregelen in en rond de kinderboerderij.
     

De samenwerkende partners zijn aanwezig. Dit zijn Stichting Kinderboerderij De Warande Huizen (Kibo-Huizen), Philadelphia, Versa Welzijn en de gemeente Huizen.

Wat zijn de plannen?

De start van de nieuwbouw staat gepland op begin oktober 2016. Bij de nieuw te bouwen kinderboerderij staan recreatie, milieueducatie en dagbesteding centraal. Het wordt een ‘aantrekkelijke, toekomstbestendige kinderboerderij voor inwoners van Huizen en de directe omgeving’. Er komt een energiezuinig gebouw met een duurzame uitstraling. Dit past bij de gemeentelijke ambities op het gebied van duurzaamheid; ‘Huizen Klimaatbewust’. Ook is er aandacht voor duurzaamheid bij de milieueducatie in en rond het gebouw. Architect Min2 bouw-kunst en aannemer Bink Bouw tekenden voor het ontwerp van de kinderboerderij.

Achtergrond van de plannen

In juni 2015 stemden het college en gemeenteraad in met de plannen voor nieuwbouw van kinderboerderij ‘De Warande’. Ook stemden zij in met de upgrading van het terrein rond de kinderboerderij. De plannen passen in de ‘Visie op het Stadspark’ en de Huizer nota ‘Dierenwelzijn’. Zo worden er in de dierenweide verhardingen aangebracht langs de binnenkant van de hekken. Hierdoor kunnen de dieren bij drassig weer op de verharding staan en wordt de weide ontzien.

Samenwerking tussen vier partners

Vier partners werken nauw samen bij het realiseren van de nieuwe kinderboerderij:

  • Stichting Kinderboerderij De Warande Huizen (Kibo-Huizen) beheert en exploiteert de kinderboerderij aan ’t Merk 12 met een Natuur en Milieu Educatiecentrum. De stichting wil een plek bieden waar veel is te doen, zien en leren over dieren, de natuur en (zorg voor) onze leefomgeving.
  • Philadelphia ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking zodat zij zo zelfstandig mogelijk vorm en invulling kunnen geven aan hun leven. De ondersteuning varieert van enkele uren begeleiding per week tot dagelijkse intensieve zorg, dagbesteding en begeleide werkvormen. Er is ruimte voor 10 personen per dagdeel.
  • Versa Welzijn ondersteunt mensen in hun zelfredzaamheid en eigen kracht, zodat (groepen) mensen mee kunnen doen in de samenleving.
  • Gemeente Huizen streeft naar een inclusieve samenleving, waarin iedereen, ongeacht beperkingen, kan meedoen. Daarnaast heeft de gemeente duurzaamheid en dierenwelzijn hoog in het vaandel staan.