Huizen als ligplaats

Welkom in de Gemeentehaven

De Gemeentehaven met ruim 200 ligplaatsen ligt in het hart van de Oude Haven en is erg geliefd bij passanten. De Gemeentehaven heeft douchevoorziening en een wasserette die tegen betaling te gebruiken te zijn. Er zijn vrije ligplaatsen van verschillende maten beschikbaar, onze havenmeesters informeren u graag hierover.

Huizen aan het Gooimeer is een geliefde locatie voor watersporters. Dagjestoeristen bezoeken ook graag het Nautisch Kwartier met een Zuiderzee uitstraling.

Van april t/m oktober vaart de fietsboot de Eemlijn van Huizen, via Spakenburg/Bunschoten, Baarn langs de Eem naar Amersfoort.

Het team havenmeesters heet u welkom!

Passanten

Als u de Gemeentehaven van Huizen aandoet als passant, vragen wij u zich eerst te melden bij de havenmeester. Dit kan aan de meldsteiger bij het havenkantoor (N52°18’ 32” E005°14’ 38”).

De kademuur aan de rechterzijde van de haven is geschikt voor passanten. De havenmeester is mobiel te bereiken op het nummer: 06 27 30 80 84 en via de marifoon op kanaal 31, met oproepnaam ´Gemeentehaven Huizen´. Mailen kan natuurlijk ook: gemeentehaven@huizen.nl

In de Oude Haven vindt u de Botterwerf, hier liggen authentieke botters die herinneren aan de tijd dat Huizen een belangrijk vissersdorp was. Het havenkantoor ligt voor de Botterwerf aan de waterkant (N52°18’ 31” E 005°14’35”).

In de directe omgeving van de Oude Haven treft u:

 • verschillende restaurants;
 • Lidl supermarkt;
 • Karwei bouwmarkt;
 • Watersportcentrum met verhuur van motorboten en sloepen;
 • kartcentrum met escape room, indoor klimpark en lasergame;
 • diverse fitness- en sportaccommodaties.

Via de vernieuwde Havenstraat bent u in ca. 5 min. fietsen of een kwartiertje lopen in het historische oude dorp met een winkelcentrum (honden zijn niet welkom in de hoofdwinkelstraat). Een wandeling in het Oude Dorp voert u langs de oude visserswoningen en boerderijen.

Hier treft u verder:

 • diverse restaurants;
 • bioscoop;
 • bowlingcentrum;
 • bibliotheek;
 • Huizer Museum (Achterbaan 82), waarin ook het VVV kantoor is gevestigd.

Vrijdagavond is de lokale koopavond in het centrum en op zaterdag is tot 17.00 uur een gezellige regionale weekmarkt.  

Fietsen

Fietsen kunt u huren bij Gooise Fietsverhuur (telefoonnummer 06 15 55 35 16) of bij het Fletcherhotel in het Nautisch Kwartier (telefoonnummer (035) 523 00 10). In het hotel is tevens een VVV i-point gevestigd.

Evenementen

Er zijn in Huizen het hele jaar door evenementen en activiteiten, zoals het Kunst en Cultuurfestival, de Huizerdag, Havendag Huizen en het Oldtimerfestival. Voor meer informatie over activiteiten kunt u de website van VVV Huizen en de Evenementenkalender (pdf) bekijken.

Strand

In de kuststrook tussen de havens en de Aanloophaven ligt bovendien een mooi strand. Vanaf de boulevard aan de Zomerkade, met restaurants en terrassen, loopt het mooie zandstrand over in uitgestrekte gazons.

Aanloophaven

(N 052°18’ 23” - E 005°15’52”)

1,2 km ten zuidoosten vanaf de gemeentehavens ligt een 1,90 meter diepe geul  (GM 16 – AHH 1) die leidt naar de Aanloophaven met een ophaalbrug. De doorvaarhoogte is 3 meter. Er zijn daarnaast een aantal vaste bruggen, ook met een doorvaarhoogte van 3 meter.

U kunt uw schip aanmeren in de Draaikom bij het winkelcentrum de Oostermeent. Hier vindt u verschillende restaurants, kapsalons en winkels. U meert uw boot voor de deuren van de winkels.

Passantenligplaatsen

In de zomerperiode (1 april tot 1 oktober) zijn er vrije passantenligplaatsen beschikbaar. Deze worden met een bord aangegeven. Het passantentarief per nacht is € 0,55 per volle meter lengte schip en € 1,35 toeristenbelasting per persoon. Er zijn op de passantenplaatsen geen voorzieningen aanwezig. Wij vragen u telefonisch aan te melden bij de havenmeester: 06 27 30 80 84.

Ophaalbrug

(N 052.18’20” - E 005°15’50”)

De ophaalbrug over de ingang van de Aanloophaven wordt op uw verzoek geopend. Telefoonnummer: 06 21 38 44 44.

Bedieningsdagen en -tijden

De brug wordt bediend van 1 april tot en met 31 oktober, met de bedieningstijden:

 • van 1 april t/m 31 mei en van 1 september tot 1 november van 08:30 uur t/m 21:00 uur;
 • van 1 juni t/m 1 september van 08:30 uur t/m 22:30 uur. Dit betreft eveneens de bediening in de weekenden en feestdagen.