Huizen als ligplaats

Welkom in de Gemeentehaven

De gemeentehaven met ruim 400 ligplaatsen ligt in het hart van de oude haven en is erg geliefd bij passanten. De Gemeentehaven heeft douchevoorziening en een wasserette, deze zijn tegen betaling te gebruiken. Er zijn vrije ligplaatsen van verschillende maten beschikbaar, onze havenmeesters informeren u graag hierover. Huizen aan het Gooimeer is een geliefde locatie voor watersporters.

Dagjestoeristen bezoeken ook graag het Nautisch kwartier met een Zuiderzee uitstraling.

Van april t/m oktober vaart de fietsboot de Eemlijn van Huizen, via Spakenburg/Bunschoten, Baarn langs de Eem naar Amersfoort.

Het team havenmeesters heet u welkom!

Passanten

Als u de gemeentehaven van Huizen aandoet als passant, dient u zich eerst te melden bij de havenmeester. Dit kan aan de meldsteiger bij het havenkantoor, per telefoon 06 27308084 of per marifoon VHF 31, roepnaam ‘gemeentehaven Huizen’. De kade muur aan de rechterzijde van de haven is geschikt voor passanten.

De havenmeester(s) zijn mobiel te bereiken op het nummer: 06 27308084 en via de marifoon op kanaal 31, met oproepnaam gemeente haven Huizen. Mailen kan natuurlijk ook naar gemeentehaven@huizen.nl

In de oude haven vind u het havenkantoor naast de botterwerf, hier liggen authentieke botters die herinneren aan de tijd dat Huizen een belangrijk vissersdorp was.

In de directe omgeving treft u:

 • verschillende restaurants
 • Lidl supermarkt
 • Karwei
 • Watersportcentrum met verhuur van motorboten en sloepen
 • Kartcentrum met escape room, indoor klimpark en lasergame
 • Diverse fitness- en sportaccommodaties

Via de vernieuwde Havenstraat bent u met ca. 5 min. fietsen of een kwartiertje lopen in het  historische oude dorp met een winkelcentrum. Een wandeling in het Oude Dorp voert u langs de oude visserswoningen en boerderijen.

Hier treft u:

 • Diverse restaurants
 • Bioscoop
 • Bowlingcentrum
 • Bibliotheek
 • Huizer Museum (Achterbaan 82), waarin ook het VVV kantoor is gevestigd.

Vrijdagavond is de lokale koopavond in het centrum en op zaterdag is tot 17.00 uur een gezellige regionale weekmarkt.  

Fietsen

Fietsen kunt u huren bij het Fletcherhotel in het Nautisch Kwartier. In het hotel is tevens een VVV i-point gevestigd.

Evenementen

Er zijn in Huizen het hele jaar door evenementen en activiteiten, zoals het Kunst en Cultuurfestival, de Huizerdag, Havendag Huizen, het Oldtimerfestival en het Huizen Beachvolleybal toernooi. Voor meer informatie over activiteiten kunt u de website van VVV Huizen en de Evenementenkalender (pdf) bekijken.

Strand

Tussen de gemeentehaven en de Aanloophaven ligt bovendien een mooi strand. Vanaf de boulevard aan de Zomerkade, met restaurants en terrassen, loopt het mooie zandstrand over in uitgestrekte gazons.

Aanloophaven

1,2 km ten ZO vanaf de gemeentehaven ligt een 1,90 meter diepe geul die leidt naar de Aanloophaven met een ophaalbrug. De doorvaarhoogte is 3 meter. Er liggen daarnaast vaste bruggen met een doorvaarhoogte van 3 meter.

De schepen tot 3 meter hoogte kunnen aanmeren in de Draaikom bij het winkelcentrum de Oostermeent, hier vind u verschillende restaurants, kapsalons en winkels. U meert uw boot voor de deuren van de winkels.

Ligplaatsen

In de zomerperiode (1 april tot 1 oktober) zijn er vrije ligplaatsen beschikbaar. Het tarief is € 0,50 cent per meter lengte, per nacht voor passanten. De passantenkaden zijn met borden aangegeven, hier zijn geen voorzieningen aanwezig. De ophaalbrug over de ingang van de Aanloophaven wordt voor u geopend.

Bediening

1. De brug wordt bediend van 1 april tot en met 31 oktober, met de bedieningstijden:

 • van 1 april t/m 31 mei en van 1 september tot 1 november van 08:30 uur t/m 21:00 uur
 • van 1 juni t/m 1 september van 08:30 uur t/m 22:30 uur. Dit betreft eveneens de bediening in de weekenden feestdagen.

2. Schippers melden zich op telefoonnummer 06- 21384444. De brug wordt direct na de melding, of in overleg met de melder, bediend.